De dorpen rondom Breskens zijn een bezoek waard. U kunt ze aandoen tijdens uw fietstocht of gewoon heerlijk met de auto er naar toe.
Groede
Groede is een knus, pittoresk en artistiek dorp. De huizen, in de straatjes rond de voormalige Lutherse kerk, hebben schilderachtige geveltjes en zijn gebouwd in Vlaamse stijl. In de Slijkstraat maak je zelfs kennis met het ambachtelijk leven van het oude Groede. Ook speel en info park Groede Podium is zeker een bezoek waard. Het is een park aangekleed met speel- en landschapsmeubilair, en gebouwd op de bunkers achtergebleven uit de tweede wereld oorlog.
Sluis
Vlakbij de Belgische grens ligt Sluis. Sluis staat in de regio bekend als een gemoedelijk en sfeervol winkelstadje. De winkels en horeca zijn er zeven dagen per week open, dus ook op zon- en feestdagen. Op vrijdag is de marktdag. De oude vestingstad heeft een rijke historie en een Bourgondische sfeer. Het rijke verleden in combinatie met de vele winkels, restaurants en cafés zorgen voor een enorme aantrekkingskracht. Jaarlijks bezoeken ongeveer 5 miljoen mensen Sluis.
Oostburg
Dat Oostburg nog steeds bestaat is een wonder op zich, want deze plaats heeft in zijn 800 jaar lange bestaan vaak rake klappen gehad. Oorlogen en overstromingen wisselden elkaar voortdurend af. Eind 1944 lag Oostburg nog volledig in puin en kijk nu eens… Het is een gezellig winkelcentrum waar ouders rustig kunnen shoppen en kinderen zich vermaken op het Eenhoornplantsoen met de vrienden van Pino. De grote weekmarkt is op woensdag. Dan zijn de winkels tot 20.00 uur geopend.
Rondom Oostburg ligt een afwisselend polderlandschap met kreken, zoals het prachtige, vogelrijke Grote Gat. Er is een speciale vogelkijkhut gemaakt om te gluren naar de vogels. De omgeving van Oostburg leent zich uitstekend voor het maken van fietstochten, waarbij je je altijd kunt oriënteren op de watertoren. Deze heeft een prachtige beschildering van de kunstenaar Johny Beerens.
IJzendijke
Het oorspronkelijke IJzendijke is ruim vijfhonderd jaar geleden verzwolgen door de zee, maar dankzij de Spaanse hertog van Parma herrees, enkele kilometers verderop, de plaats weer in de vorm van een verdedigingsbolwerk.
In één van de statige panden aan de Markt huist het museum voor Staats-Spaanse Linies. Hier gaat u aan de hand van maquettes, foto’s en tekeningen terug naar de tijd van Napoleon en Maurits. Bekijk het 17e Zeeuwse stripverhaal en de boeiende film over de ontwikkeling en de gevolgen van de Staats-Spaanse Linies.
Zeker de moeite waard zijn ook de stellingmolen uit 1841 en de N.H. kerk; één van de oudste protestantse kerken
Terneuzen
Terneuzen ademt de sfeer van water. Bijna zeventigduizend schepen passeren jaarlijks de zeesluis van Terneuzen, ook wel het Portaal van Vlaanderen genoemd. De grootste schepen ter wereld varen hier voorbij. Een wandeling over de boulevard is dan ook een waar schouwspel. Je kunt de schepen hier bijna aanraken. Een bezoek aam Het Portaal van Vlaanderen en de sluizen is zeker de moeite waard.
Sinds een aantal jaren vindt je in de zomermaanden op de Scheldeboulevard een beeldententoonstelling. Van begin juli tot eind september exposeren verschillende beeldhouwers uit Nederland en België hun werken. De beelden zijn vervaardigd uit uiteenlopende materialen zoals polyester, graniet, arduin, koper, metaal en inox.
Hulst
Hulst is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland.
Tijdens een wandeling over de 3,5 km lange stadswallen heb je een schitterend panorama uitzicht op de gerestaureerde binnenstad. De vier oude stadspoorten tonen de voormalige grenzen van de stad. Ongetwijfeld kom je ergens Reynaert de Vos tegen, die nog steeds snode plannen smeedt.
Bij het naderen van de stad zie je ongetwijfeld de torenspits van de Willibrordusbasiliek opduiken. Dit monumentale gebouw beheerst het stadsbeeld. Het is de moeite waard binnen een kijkje te nemen. De oorspronkelijke basiliek is gebouwd rond 1200. Tijdens de Franse periodes gebruikten zowel katholieken als protestanten de kerk. De basiliek herbergt enkel fraaie grafzerken, schilderijen en oude Mariabeelden en een met de hand gebrandschilderd raam. De moderne betonnen torenspits is van na de Tweede Wereldoorlog.
Parken, Musea en Cultuur Historische bezienswaardigheden
Visserij Museum Breskens
In het hart van de Zeeuws-Vlaamse beroepsvisserij, boven de vismijn van Breskens, is het Visserijmuseum gelegen. Een spannende film wordt getoond over het leven van de vissers op zee. Het museum beschikt in de Thijs Verschoor zaal over een grote collectie vogels, schelpen en koralen. In de Scheldezaal is informatie beschikbaar over deze unieke rivier met zijn grote natuurwaarden. In het grote zeeaquarium leven verschillende vissen zoals haaien, platvissen, krabben, garnalen, zeesterren en kreeften.
De geschiedenis van de visserij in Breskens wordt getoond aan de hand van voorwerpen, maquettes, schilderijen en verhalen. Het museum heeft in de loop der jaren een hele verzameling van, fossiele botten, gebruiksvoorwerpen, haaientanden, mammoetkiezen vaak al miljoenen jaren oud, opgebouwd. Deze fossielen zijn door de Bressiaanse vissers opgevist.
Een oud visserman geeft demonstratie visnet breien en vissers-knopen leggen, je wordt uitgenodigd om mee te doen. Tenslotte kan je meedoen aan het spel met de oude mijnklok uit de visafslag, die in de filmzaal staat opgesteld. Een erg leuke, leerzame activiteit voor kinderen en het hele gezin…
Brugge
Het prachtige historische Brugge ligt op slechts 45 minuten rijden van Breskens. In Brugge kunt u genieten van historische gebouwen aan de Grote Markt, waar ook rondritten per koets beginnen. Of bewonder de architectuur tijdens een boottocht door de stadsgrachten. Ook het chocolade museum of het diamant museum is zeker een bezoek waard.
Knokke/Heist: Natuur reservaat Het Zwin
Natuurreservaat “het zwin” was in de middeleeuwen de poort van Europa. Nu is het een uniek natuurreservaat het belangrijkste slikken- en schorrengebied van België. Voor heel wat vogelsoorten is het Zwin een broedplaats bij uitstek. Aan trek- en wintervogels biedt het Zwin een welkome kans om uit te rusten en te overwinteren. Door de invloed van het zoute water is ook de flora hier heel bijzonder. In het vogelpark kan je een groot aantal inheemse vogels van dichtbij leren kennen. Ook broeden hier elk jaar verschillende koppels ooievaars.
Delta Park Neeltje Jans:
Bij Deltapark Neeltje Jans ziet u films en exposities over de overstromingsramp van 1953 en de Deltawerken, wandelt u in het binnenste van de Stormvloedkering en kunt u onder andere een gratis rondvaart maken met de rondvaartboot. Voor de kinderen is er ook een heel waterpark, een Delta Experience en een Zeehondenshow.
Er zijn nog vele andere mooie plaatsen in de omgeving van Breskens die een bezoek waard zijn. Voor meer informatie hierover kunt u een kijkje nemen op de site van VVV Zeeland. Wilt u grotere steden bezoeken dan is Breskens een hele mooie verblijfplaats om van daaruit steden als Brugge, Gent en Antwerpen te bezoeken. Allen op maximaal een uur rijden.